Λιγα στοιχεια για τον μυλο

2013-07-10 20:00
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ 
ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ     ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ     ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ
ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΕΥΔΗΛΟΥ
ΣΚΑΚΙ
 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ > ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ > ΟΙ ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

Παρατηρήσεις, ειδικά στοιχεία

- Ο μυλωνάς πληρωνόταν σε είδος (αλεύρι), το λεγόμενο αξάϊ. Το αξάϊ ήταν κατά μέσο όρο 10% επί του συνολικού αλέσματος.

-Σημαντική ήταν η συμβολή των πολιτικών εξόριστων στην επαναλειτουργία ορισμένων νερόμυλων κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νησί μας. Έχουμε δύο μαρτυρίες ανθρώπων που δούλεψαν σε μύλους εκείνης της εποχής: 
Στον Άγιο Κήρυκο ο κύριος Δημήτρης Γλαρός μας είπε ότι δούλεψε το μύλο στο Μοναστηράκι στο χωριό Χριστός μετά από παρότρυνση και βοήθεια ενός εξόριστου του Μιχάλη Πετρή. Οι εξόριστοι που έφταναν τις 3000 στην περιοχή, είχαν συστήσει την Ο.Σ.Π.Ε. (οργάνωση συμβίωσης πολιτικών εξορίστων ) έφερναν σιτάρι και το άλεθαν στο μύλο.

Στο Καραβόσταμο ο κύριος Αντώνης Ράπτης είχε το μύλο στο Χαλικά. Για την ανακατασκευή του μύλου τον βοήθησε ένας εξόριστος ο μαστρο Αντώνης. Η αλεστική ικανότητα του μύλου διπλασιάστηκε. Ο μύλος στο Χαλικά μετά από τροποποίηση που του έγινε από τον μαστρο Αντώνη δούλεψε και σαν νεροπρίονο.

-Στα δύσκολα χρόνια της κατοχής οι περισσότεροι μύλοι σταμάτησαν γιατί δεν υπήρχε σιτάρι. Σύμφωνα με μαρτυρία του κυρίου Γιώργου Λυγερή από την Ακαμάτρα στην κατοχή άλεθαν λουμπίνια (ποώδες φυτό, πικρό που μοιάζει με κουκί), αφού πρώτα τα γλύκαιναν στο νερό και τα ξέραιναν.

-Στο νερόμυλο που υπάρχει στον Άρη ποταμό, κατασκευής Γιάννη Κούβαρη, η κίνηση από τον κεντρικό άξονα (αδράχτι), μεταφερόταν με ιμάντα σε ένα σύστημα δύο μικρών μυλόπετρων, μικρής αλεστικής ικανότητας, πράγμα που δεν συναντήσαμε σε κανέναν άλλο μύλο.